PHP

Blog

Több különböző szoftver is kellhet egy vállalkozás irányításához?

A programozás is egy szakma, csakúgy, mint a többi. Azonban egyáltalán nem mindegy, hogy mekkora odafigyelést és felkészültséget igényel a tevékenység, hiszen ha valami hiba csúszik a gépezetbe, annak bizony következményei lehetnek. Ha a szakács kifelejt valamilyen fűszert az ételből, azt jó eséllyel még van lehetősége pótolni, azonban ha a mérnök nem jól végzi el a számítást, vagy a hegesztő valamit elront a szerkezet összerakásakor, annak akár végzetes kimenetele is lehet. A programozó munkája azért nem jár akkora felelősséggel, mint az utóbbiak, ám nálunk is elő-előfordul, hogy hibázunk, és olyankor sokszor órákat kell azzal tölteni, hogy egyáltalán megtaláljuk a hibát a szoftver tesztelése után. Egy megírt kód olyan lehet egy laikus számára, mint egy ókori egyiptomi felirat: rengeteg, látszólag összefüggéstelen jel, szimbólum és kombináció, ami kuszaságnak tűnhet. Ám ha tudod, hogyan olvasd a sorokat, parancsokat, máris összeáll a kép. Egy gyakorlott programozó az általa ismert nyelven nagyon hamar átlátja, hogy miről is van szó, mi lehetett a célja a létrehozónak, ám ehhez idő kell. Néha csak akkor mutatkozik meg a hiba, ha már fut a program. Ami pedig még rosszabb: ha a megbízó, megrendelő kezében derül ki a turpisság.

Én már vagy 10 éve foglalkozom C+ programozással, mellé kitanultam ezt-meg-azt a webszerkesztésről is, szóval nem sokkal ezelőtt úgy döntöttem, elegem van az alkalmazotti létből, nem tűröm tovább mások utasítgatását, a szokásos munkahelyi áskálódást, rosszindulatú megjegyzéseket. Tudom, hogy jó vagyok abban, amit csinálok, és ezt senki sem fogja elvenni tőlem. Szóval kiléptem, és megalapítottam két másik hasonlóan gondolkodó munkatársammal a saját cégünket. Mivel nekem van a legnagyobb tapasztalatom, így én lettem a vezető, abba azonban nem teljesen gondoltam bele, hogy ez mennyi felelősséggel, mennyi teendővel fog járni. Egyszerűen csak felmásztam a torony tetejére, és ugrottam, meg se néztem, hogy van-e a medencében víz. Így, hármasban összehoztunk egy irodát, mindenki amit bele tudott tenni, és elkezdtünk ügyfeleket felkutatni, megbízásokat elvállalni. Egy darabig ment is a dolog, ám amikor hírünk ment, és egyre többen kerestek meg, egyre több dologra kellett egyszerre figyelni, az már kezdett belőlem túl sokat kivenni, a munkám rovására ment. Mivel nem néztem kellőképpen utána, nem tudtam, hogy több olyan szoftver is létezik, ami kifejezetten a vállalkozók munkáját könnyíti meg. Visszatekintve lehettem volna alaposabb is, de szerencsére az uzletiszoftver.com segített a helyzet megoldásában.

Mi mindenre jó egy üzleti szoftver, kérdezhetnéd. Milyen vállalkozó az olyan, aki nem tudja a saját ügyeit kézben tartani? Ha még sosem voltál benne, ha még soha nem dolgoztál olyan közel egy cég irányítójához, hogy lásd, mennyi feladat van napról napra a nyakában, akkor szerencsésnek mondhatod magad. Nem csak arról szól, hogy létrehozok egy céget, aztán hátradőlök és Hawaii-dizsi, minden mehet a maga útján, nekem csak a profitot kell felvennem hó végén. Mi több, nagyon ritka az olyan vállalat, ami így működik a tulajdonosok számára. Illetve ha így is működik, akkor annak múltja van, a létrehozóknak egyszer már végig kellett mászniuk a szamárlétrát. Visszatérve: folyamatosan, ha kell, akkor a nap 24 órájában jelen kell lenni, főleg akkor, ha külföldi ügyfeleid is vannak. Ha Mr. Johnson csak Bostoni idő szerint reggel 9-kor ér rá, akkor neked igenis kötelességed a saját időzónád szerint akár este 8-kor is a rendelkezésére állni. Mondhatnád azt is, hogy így önmagad rabszolgájává válsz, és lenne is benne igazság, ám az üzleti szoftverek pont az ilyesmit tudják rettentő módon megkönnyíteni.

szoftver

Ott vannak például a CRM rendszerek, amik segítségével szinte a teljes ügyintézést egy helyen tudod kezelni. Ha egy CRM szoftver segíti a munkádat, akkor sokkal kisebb terhet jelent onnantól kezdve például a levelezés kezelése. A rendszer jelzi a bejövő-kimenő üzeneteket ügyfelekre felosztva, adatlapokat kezel, emaileket automatizál, teendőket időzít, kimutatásokat generál, mutatja a projektek állapotát, neked pedig annyi a feladatod, hogy mindezt naprakészen tartod, a szoftver pedig segít neked naprakészen maradni. Az emlegetett uzletiszoftver.com az ilyen rendszerekből is igen komoly felhozatallal rendelkezik, javaslom, nézz rá magad is, ha hasonló gondokkal küszködsz.

Vagy ott vannak a vállalatirányító, azaz ERP rendszerek. Ezek a szoftverek, akárcsak a CRM rendszerek, azt a célt szolgálják, hogy megkönnyítsék egy vállalkozás irányítását. Persze a legtöbb esetben nem lehet ugyanazt alkalmazni egy kisvállalkozás és egy országos szintű, vagy éppen multinacionális cég működtetésére. de az uzletiszoftver.com felhozatalában pontosan ezért van annyi féle, hogy minden őket megkereső vállalkozó megtalálja a számára leginkább megfelelőt. És mire jók ezek az ERP rendszerek? Segítenek nyilvántartást vezetni, készletet, fogyást nyilvántartani, csapatot koordinálni, feladatokat beosztani, teendőket kezelni, szóval megkönnyíti mindazt, amihez egy leterhelt cégvezető agya a kelleténél jobban le van terhelve.

Miért emlegetem ilyen sokszor az uzletiszoftver.com oldalt? Nos, azért, mert nekem is ők segítettek megtalálni a megfelelő szoftver csomagot. Egyszer, amikor már nagyon a határán voltam, hogy belerokkanok a sok fejben tartandó dologba, amikor már rég rájöttem, hogy Excel táblázatokkal és szöveges dokumentumokkal, ingyenes email-rendszerrel ez a növekedés fenntarthatatlan lesz, akkor az egyik kollégám felhívta a figyelmemet rájuk. Elmesélte, hogy az interneten találkozott a weboldalukkal, és lehetséges, hogy pontosan erre lenne szükségünk. Ez egy olyan vállalkozás, amit a hozzám hasonló bajba jutott cégvezetők kereshetnek fel, ha üzleti szoftver vásárlásába fognának. Ők az igényeink alapján a saját adatbázisukból leszűkítik azon programok és alkalmazások listáját, melyek hasznosak lehetnek a számunkra, és egy rövid, fél órás prezentáció keretében be is mutatják őket. Mivel számos fejlesztővel állnak kapcsolatban, így a repertoárjuk is óriási, és az ügyintézésben is a segítségedre vannak.

Megmondom őszintén, olyan érzés volt, mikor a munkatársam megmutatta nekem az uzletiszoftver.com oldalát, mint amikor hosszú idő után rájössz valamire, ami végig ott volt az orrod előtt. Hát persze! Hogy is nem jutott eddig az eszembe? Látszik, hogy a sok szoftver programozása és kiadása után csak arra nem gondoltam, hogy mások pont fordítva gondolkodnak, és a munka megkönnyítését szolgáló programokat alkotnak. Az is átsuhant a fejemen, hogy saját magunknak is készíthetnénk ilyet, de inkább hamar elhessegettem a gondolatot. Nincs nekünk arra időnk és kapacitásunk. Végül alaposan átnéztem, mi mindent tudnak az uzletiszoftver.com által kínált dolgok, és az első adandó alkalommal felvettem velük a kapcsolatot. A többit már úgyis tudjátok, minden az eltervezettek szerint ment. Dióhéjban elmondtam nekik, hogy mivel foglalkozunk, mire lenne szükségünk, milyen árfekvésben. Nem sokkal később megejtettük a találkozót is, és voilà! Ma már egy nagyszerű kis szoftver család segíti a mindennapi munkánkat. Mind a pénz, mind az időt maximálisan megérte rászánni, csak azt sajnálom, hogy nem előbb jutott eszembe.

[Top]