PHP

Blog

A menő programozó unokatestvérem

A programozókat általában mindenki különlegesen okos, de teszetosza emberkéknek tartja. Ez csak egy a sok sztereotípia közül.

Közelebbről én csak egy programozót ismerek, Istvánt, aki az unokatestvérem. A srác néhány éve fejezte be az egyetemet, jelenleg egy neves cégnél dolgozik.

István már gyermekkorunkban is nagyon különc volt, állandóan bent ült a szobájában, tanult, olvasott, nem akart játszani senkivel. Az egyetemi évei alatt sem volt az a bulizó típus, inkább arra hajtott, hogy minél sikeresebb legyen az egyetemen, minél több szakmai gyakorlatot szerezzen. Ennek a haszna megtérült, hiszen jó helyen dolgozik és egészen magas fizetést kap már pályakezdőként is. De jól tudjuk, hogy hiába a jó állás, a sok pénz, ha az ember nem tudja kihasználni, kiélvezni, és csak a munkának él, magányosan.

Nem egy városban lakom az unokatestvéremmel, így csak ritkán tudunk találkozni, főként a családi rendezvényeken. Tegnap épp egy ilyen eseményre látogattam haza, a nagyszüleim ötvenéves házassági évfordulójára, ahol természetesen István is jelen volt. Bár a srác nem túl imponáló kinézete nem sokat változott, elmondása szerint az élete teljes fordulatot vett.

István korábban nem sokat mesélt magáról, a családunkban nincs több számítógépzseni, emiatt hiába mesélt a munkájáról nem sokat tudtunk hozzászólni. Tegnap azonban nem csak a programozásról tudott nyilatkozni. István a minap ejtőernyővel ugrott ki egy repülőgépből, nyaralni volt valami kis szigeten, már megvette a következő repülőjegyet Kubába, nem mellesleg becsatlakozott egy kezdő rockbandába, elektromos gitárosként. Tátott szájjal hallgattam az elbeszélését. Mikor már azt hittem, hogy ezeket nem lehet felülmúlni, előállt azzal is, hogy vett magának egy 48 lóerős motort. Bár még a motoros jogosítványt nem szerezte meg, de a motort már előre megvette. Ezután másfél órán keresztül mesélt a motoros jogosítvány menetéről. Annyit hallgattam, hogy bár engem cseppet sem érdekelnek a vasparipák, szakértő lettem a témában.

motoros jogosítvány

A motoros jogosítványoknak négy típusa van: AM, A1, A2, és a legmagasabb az A. István az A2 kategóriájú jogosítványt szeretné megszerezni. Én ezen kicsit meglepődtem, mivel tudomásom szerint a motorozásban nagyon fontos a fokozatosság elve. Tehát nem ajánlott egyből az egyik legnagyobb motorra ülni, mivel nem valószínű, hogy egyből biztonságosan tudja kezelni a kezdő motoros. Ezzel szemben ajánlott lépésről-lépésre váltani az egyre nagyobb gépekre. Rengeteg baleset van abból, hogy valaki olyan motorral hajt az utakon, ami fölött nem tud uralkodni, mivel nincs elég rutinja hozzá. Ezt a szempontot az unokatestvérem figyelmen kívül hagyta. Nem akartam okoskodni, vagy irigynek tűnni, emiatt nem mondtam neki erről semmit.

István a KRESZ vizsgán már túlesett. A felkészülést otthonról, online végezte el. A tanulással sosem voltak problémái, így egyértelműen elsőre sikerült neki a vizsga.  

Magyarországon rendelet szabályozza, hogy március és december között szüneteltetni kell a gyakorlati vizsgáztatást, illetve a gyakorlati vizsgára való felkészülést is. Még van négy hónap decemberig, ebben az időszakban feltétlenül meg szeretné csinálni a gyakorlati vizsgát is. István egy olyan motoros iskolát választott, ahol kedvezményt adnak amiatt, ha saját motorral vizsgázol. Így ő már a saját, elmondása szerint gyönyörű motorkerékpárján fog megtanulni közlekedni.

A harmadik és egyben utolsó megmérettetés a jogosítvány megszerzéséig a forgalmi vizsga. Ezáltal lehet megtanulni, hogy hogyan kell biztonságosan közlekedni mind a városi, mind az országúti forgalomban. István azonban nem bízza a véletlenre a dolgot, mivel az a terve, hogy még egy vezetéstechnikai tanfolyamon is részt fog venni, hogy megfelelő gyakorlatot szerezzen a biztonságos közlekedéshez. Az elsősegély tanfolyam persze szintén feltétele még a jogosítvány kézhez kapásához, viszont mivel már autóhoz van jogosítványa, emiatt azt nem kell még egyszer megcsinálnia.

A motoros jogosítvány menetét tehát már teljes egészében ismerem. Bevallom őszintén, hogy nem tudom elképzelni Istvánt, ahogy egy nagy motoron ül, bőrruhában, bukósisakban. Várom a következő találkozást, hogy megláthassam ezt az oldalát is. De az biztos, hogy a fiú sokat változott. Keményen belecsapott az életbe.

[Top]