PHP

Blog

Felelős szülőként mindig a gyermekünk lesz az első

A férjem egy informatikai cégnél dolgozik programozóként, így meglehetősen sok időt tölt a számítógép előtt. Amióta pedig náluk is bevezették a home office-t, talán még többet, mert itthonról sokkal kényelmesebb körülmények között tudja végezni a munkáját. Ezzel persze nincs is semmi gond, bár amióta én is itthonról dolgozom igencsak megszaporodtak az itthoni laptopok száma. Amivel pedig csak annyi a probléma, hogy Dávid, a 6 éves kisfiúnk nagyon sokszor lát minket a gép előtt ülni és egyre inkább ő is a laptopot szeretné nyomkodni a tanulás helyett.  

Néha, néha engedjük neki, hogy egy fél órát játsszon rajta, de akkor is szigorúan felügyeljük, hogy milyen oldalakat nyit meg, és leginkább olyan játékokkal engedjük játszani, ami valamilyen módon hozzájárul a fejlődéséhez. Erre valóban nagy gondot fordítunk, ezért az iskola mellett itthon is nagyon sokat foglalkozunk vele, hogy a tanulás minél gördülékenyebb legyen neki és minél több sikerélménye legyen ezen a téren, hogy a motivációja is tartósan megmaradjon.

Éppen ezért néztem utána a neten, hogy mik a legjobb fejlesztő könyvek gyerekeknek. Így találtam rá a szilvia-logopedia.hu/finommotorika-fejlesztese.php oldalra, ahol nagyon jó, lektorált kiadványokat lehet vásárolni kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Ezeket a könyveket egy nagyon nívós szakmai hátérrel rendelkező hölgy, Szabó Szilvia írja, aki mesterlogopédus, gyógypedagógus és köznevelési tanácsadó egyben. Speciális szakterületei közé tartozik többek között a diszlexia prevenció és reedukáció, beszédindítás és az artikulációs terápia. Pályafutását már 1995-ben megkezdte a Benedek Elek Általános Iskola logopédiai munkaközösségében, jelenleg pedig mesterlogopédusként dolgozik a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat XIV.. kerületi Tagintézményében.

Szilvia által írt könyvek mind a kisgyermekek fejlődését szolgálják, egészen a beszédindítástól az iskolára való felkészülésig. Az árakat tekintve pedig egyáltalán nem kell hanyatt dobni magad, mert teljesen korrekt összeget kell értük kiadni, sőt, ha figyelembe veszem az ár-érték arányt, talán még keveset is. Elérhető mindenféle beszédkártya, matricacsomag és fejlesztő könyv is. Aki esetleg kicsit kételkedne a módszer hatékonyságában, annak javaslom, hogy olvasson bele néhány vásárlói értékelésbe, szinte kivétel nélkül mind pozitív eredményekről számol be, a legnagyobb közösségi oldalon pedig 95 értékelése alapján mindenhol a maximum elégedettségi pontot kapta.

Én személy szerint átnyálaztam az egész oldalt elejétől a végéig. Egyébként nem azért, mert Dávidnak bármilyen nehézsége adódna a beszéddel kapcsolatban, hanem egyszerűen érdekelt a téma, illetve úgy voltam vele, hogy felelős szülőként kötelességem tisztában lenni a részletekkel. Elsőként a „Logopédiáról” nevezetű aloldalt olvastam el, ahonnan megtudtam, hogy nagyon sokan tévesen ítélik meg ezt a területet (többek között én is ilyen voltam), vagyis, hogy azok a gyerekek, akiknek logopédusra van szüksége, azok kivétel nélkül valamilyen fogyatékossággal küzdenek. Pedig ez egyáltalán nem igaz. 0-tól 7 éves korig leginkább az egészséges és megfelelő fejlődéshez járul hozzá, ennek elmaradása azonban súlyos következményekkel is járhat. Ha nem fordítunk megfelelő figyelmet gyermekünk fejlődésére, később komoly problémák jöhetnek elő az iskolában, valamint pszichés zavarok is a felszínre törhetnek. Ez az időszak amikor – ahogy mondani is szokták – olyan az agyuk, mint a szivacs. Fontos, hogy minél több sikerélmény érje a picit, hogy később minél motiváltabb legyen az életben.

A másik nagyon téves megítélés, hogy a logopédus a beszédhibák kijavítására való. Természetesen a munkakörükbe ez is beletartozik, de a szakma ennél sokkal szélesebb és színesebb, valamint szorosan kapcsolódik a gyógypedagógiához. Egyébként nagyon sok szuper és érdekes dolgot tudtam még az oldalról, ami alapjaiban változtatta meg a látásmódomat a témával kapcsolatban, ebből a szempontból nagyon örültem, hogy rátaláltam. Aki pedig még többet szeretne megtudni, annak javaslom, hogy olvasson bele a blogbejegyzésekbe is, amik nagyon jó olvasmányos formában vannak megírva, így valóban kellemes információforrás lehet bárki számára.

Erről az oldalról én két könyvet is rendeltem, az egyik a Látogatás a tudás birodalmába, ami egy 156 oldalas A4-es méretű fejlesztő könyv, leginkább pedig az emlékezőképességre, a hallásra, a szókincsbővítésre, a kognitív folyamatokra és az általános ismeretek fejlesztésére koncentrál. Már egészen 5 éves kortól lehet használni és mivel a feladatok fokozatosan nehezednek ezért egészen a 7 éves gyerkőcöket is le tudja kötni. Ez mellé a könyv mellé, még megrendeltem a Látogatás a vonalak birodalmába című lektorált kiadványt is, ami pedig a grafomotoros képességek fejlesztésére koncentrál. Ez a könyv is 5 és 7 éves kor között ajánlott, valamint a benne lévő feladatok is fokozatosan nehezednek, tehát a gyerekek lépésről-lépésre tudják elsajátítani az egyes készségeket és így a motivációjuk is szintén megmarad. Ez a könyv már 160 oldalból áll, és mindegyik gyönyörű színes, ami valójában nagyon jól megtudja ragadni egy kisgyerekek figyelmét. Többek között szerintem ez azért is nagyon fontos, mert annyi, de annyi inger éri már a gyerekeket, hogy másképp nem is lehetne őket lekötni.

A látogatás a vonalak birodalmába, mindössze 4290 forint, ami szerintem teljesen korrekt ár, ha a gyermekünk fejlődését tekintjük, ráadásul tényleg egy minőségi kiadványt fogunk kézhez kapni, ezt én magam garantálom. Bőven elég, ha napi 5-10 percet vesszük csak elé, de saját tapasztaltból mondom, hogy akár fél órára is le tudjuk vele kötni a gyerkőcöt, ha olyan feladatot találunk, ami valóban ínyére van.

A grafomotoros képességek otthoni fejlesztése többek között azért is nagyon fontos, mert az iskolában nagyon feszített a tempó, néha irreálisan gyorsan akarják a gyerekeket megtanítani az írásra, holott a legtöbbjüknek még nem elég fejlett a kézfeje a háromujjas ceruzafogásra. Éppen ezért nagyon fontos, hogy támogassuk és segítsük a gyermekünket a finommotorikus készségek fejlődésében, különben az íráskészsége olyan görcsössé válhat és olyan stresszfaktorrá válhat, amit később csak nagyon nagy nehézségek árán lehet majd legyőzni.

Én mindenkinek csak ajánlani tudom a szilvia-logopedia.hu/finommotorika-fejlesztese.php oldalt, nekünk nagyon sokat segített és Dávid egyre boldogabban jár az iskolába, hiszen folyamatosan sikerélmények érik.

[Top]