PHP

Blog

Egészséges algoritmusok

A mai kor fejlődő iramával nehéz lépést tartani: kb. kéthavonta piacra dobnak egy vadonatúj, csúcstechnológiás okostelefont, amely már nemcsak vízálló, hanem porálló is, 150 megapixeles kamerával, és még csupa olyan tulajdonsággal rendelkezik, amelytől elakad a szavam.

Ebből a fejlődési sebességből kiindulva – meglátásom szerint – már nem kell olyan sokat várnunk a retinaszkenneres modellekre: így abban az esetben, ha valaki megkaparintaná készülékünket, már nemcsak az arcalapú feloldás, az ujjlenyomat-olvasó, illetve egy szimpla jelszó klasszikusnak mondható akadályával kellene magát szembe találnia, hanem egy olyan védelmi rendszerrel, amely már a nemzetbiztonság, valamint a titkosszolgálat kategóriáit súrolja.

Hogy ezeknek pontosan mi értelmük van, azt nem tudom.

A minap olvastam arról, hogy a mesterséges intelligencia is egyre gyorsabb, kvázi egyre veszélyesebb léptékben fejlődik: össze-vissza keringenek a néhol megnyugtató, néhol pedig pánikba ejtő információk arra vonatkozóan, hogy milyen újabb áttöréseket értek el a kutatási területen.

Azt persze nem tudom, mennyire nevezhető áttörésnek, hogy egy program elkezdi nekünk konzekvensen kiírni, hogy milyen megfontolt lépéseket és fortélyokat alkalmazna az emberiség kiirtásában.

A fejlődésről – úgy látszik – eltérő fogalmaink vannak.

Nem is értem, hogy miért nem lehet szimplán megelégedni azzal, ami van: miért kell mindig valami jobbat, valami újabbat kitalálni, miért kell folyton versengeni, és azért kúszni-mászni, hogy valamilyen úton-módon túlszárnyalhassuk a másikat?

A számítógépes technológiát, főként pedig az internetet a hasznos, pozitív jellemvonásai miatt kellene használni, korántsem hatalmi, vagy manipulációs célokból.

Legfőképp olyan esetekben kéne igénybe vennünk a segítségét, amikor úgy érezzük, hogy végképp elakadtunk: legyen szó akár egy úticélról, amit hirtelen nem találunk, akár egy receptről, amit valahogy elfelejtettünk, vagy akár egy történelmi személyről, akinek a munkássága feltétlenül szükséges egy tudományos dolgozathoz, de mi soha életünkben nem hallottunk róla, az internetes keresőknek hála, bármelyik, bármikor könnyen felfedezhető.

Így bukkantunk rá a netbiobolt.hu nevezetű oldalra is: már régebb óta szerettünk volna egy olyan bioboltot találni, ahonnét könnyedén szerezhetünk különféle vitaminokat és pezsgőtablettákat, a bio élelmiszerekről nem is beszélve.

Egyre több családtagunknál jelentkeztek ugyanis indokolatlan gyomorpanaszok: az orvosi vizsgálatok szerencsére, semmilyen vészterhes anomáliát nem mutattak ki, de azért mi nem tudtunk teljesen megnyugodni.

Arra gondoltunk, hogy kell legyen valamilyen épeszű magyarázat ezekre a hirtelen felbukkanó hasfájásokra. Hosszas tanakodás, illetve több orvosi tankönyv felett eltöltött óra után, arra jutottunk, hogy nagy valószínűséggel a tartósított élelmiszerek, vagyis maguk a vegyszerek okozzák ezeket a bosszantó, sőt, aggasztó tüneteket.

Ezért úgy döntöttünk, hogy radikális változtatásra van szükség, hogyha azt szeretnénk, hogy maradéktalanul megszűnjenek ezek az egészségügyi panaszok: a nyakunkba vettük a netbiobolt.hu-t, amely a megoldás reményét villantotta fel számunkra, széleskörű kínálatával.

A weblap főoldalán először a kiemelt termékek ugranak a szemünk elé: itt kedvünkre válogathatunk az olyan készítmények közül, mint pl. a kókuszolaj, vagy a különféle gyerek-és felnőtt vitaminok.

Lejjebb görgetve, változatos témájú cikkeket olvashatunk, amelyek hasznos tippekkel, tanácsokkal láthatnak el bennünket olyan témákban, mint pl. a gluténérzékenység, vagy a laktózintolerancia.

Ezzel persze, még nem zárul be a kör: szintén a főoldalon futhatunk össze több olyan recepttel is (pontosabban receptajánlóval), amelyek pl. a vegán étrendet követők számára leírhatatlanul hasznosak lehetnek.

Végezetül pedig, a főoldal legalján lelhetünk rá a a netbiobolt.hu bemutatkozására. Itt megtudhatjuk, hogy a cég már 2011 óta biztosítja ügyfelei számára a legegészségesebb alapanyagokból készült bio-és reform élelmiszereket, továbbá vitaminokat, és egyéb étrendkiegészítőket, széles választékban.

Az a legjobb az egészben, hogy egyik étrend sem élvez megkülönböztetést: akár paleo-, akár vegán-, vagy bárminemű étrendet követünk, a netbiobolt.hu-nál bárki megtalálhatja a számára megfelelő terméket.

Mindemellett pedig a környezetbarát szempontoknak is maximálisan megfelelnek az oldal készítményei: a lehető legtermészetesebb alapanyagokból előállított tisztítószerek, illetve a bőrkímélő kozmetikumok világában is kedvünkre elmerülhetünk a netbiobolt.hu által.

Személy szerint legfőképp arra voltam kíváncsi, hogy pontosan mit takar a “bio élelmiszer” kifejezés. Annyit még én is össze tudtam rakni, hogy ennek kiderítéséhez valószínűleg kelleni fog egy biobolt. Csodák csodájára, a netbiobolt.hu nevű weblapon erről a definícióról is sok mindent megtudhattam: a bio élelmiszerek csoportjába voltaképpen olyan élelem-típusok tartoznak, amelyek mindenféle vegyszer alkalmazása, illetve génmódosítás nélkül, abszolút természetes körülmények közt lettek “kifejlesztve”.

Szintén a netbiobolt.hu-nak köszönhetően van tudomásom arról, hogy mennyire macerás folyamaton kell végigmenni egy termékkel ahhoz, hogy elnyerje a bio minősítést: ez ugyanis egyedül egy független bizottság döntése révén érhető el.

Vagyis, ha sikerül ezt a bizottságot meggyőzni, akkor az adott készítmény megkapja a kiállított bio minősítést, ha pedig nem, akkor nincs mit tenni. Vegyszermentes előállítás ide, vagy oda, kénytelenek lesznek az áhított minősítés címkéje nélkül árusítani a terméket.

Ahhoz pedig, hogy a reform élelmiszerekről is világosabb képet kapjak, szintén ez az online biobolt volt a segítségemre: valahogy sejtettem, hogy a megnevezésnek – minden látszat ellenére – semmi köze nincs a történelmi reformkorhoz.

A konyhaművészet világában a reform szó valójában valamilyen gasztronómiai innovációt takar. Ide tartozhat pl. a tradicionális ételek valamilyen egészséges (bio, vagy szénhidrátcsökkentett) alapanyagból történő elkészítése is.

A definíció mondhatni eléggé árnyalt: nem pusztán az általunk elkészített ételek ízvilágának gazdagítására utal, hanem saját étkezési szokásaink megújítását, azaz megreformálását is jelentheti.

Az ebbe a kategóriába sorolható élelmiszerek leginkább egészségi állapotunk javítását célozzák meg, vagy pedig pusztán egészségünk megőrzését – hogyha épp nincs mit jobbítani szervezetünk aktuális kondícióján – így kételyek nélkül állíthatom, hogy mindenféle szempontból elnyerte szimpátiánkat mind a reform élelmiszerek jótékony serege, mind pedig az egész oldal arculata.

Kezdetben csak a kókuszlisztet és a nyírfacukrot próbáltuk ki a “reform-kategóriából”. Óvatosak voltunk azért a sok-sok gyomorpanasz után, nem szerettünk volna még egy orvos-látogatást kockáztatni.

A körültekintő tartózkodásunkra szerencsére, a netbiobolt.hu termékei nem szolgáltattak semmiféle alapot: már hetek óta fogyasztottuk a weblapról rendelt készítményt, és egyikünk sem kezdett el szédülni, illetve gyomorgörcsökben vergődni az ebédlő közepén.

Sőt, úgy éreztük, mintha kezdenénk visszanyerni az erőnket: kifejezetten fiatalnak és egészségesnek éreztük magunkat, pedig sajnos már egyikünk sem mai gyerek.

Csak ajánlani tudjuk mindenkinek a netbiobolt.hu-t, aki életmód-, valamint étrendváltáson gondolkozik: nincs olyan étrendbe tartozó készítmény ugyanis, amit ne forgalmaznának.

Ha pedig csak szimplán szeretnénk mellőzni a vegyszerrel érintkező kozmetikumokat és élelmiszereket az életünkből, akkor szintén fordulhatunk a netbiobolt-hu-hoz: az általuk eladásra kínált bio termékekkel ugyanis garantáltan nem lőhetünk mellé, hogyha egészségünk fenntartása, vagy éppen javítása a cél.

Az ilyen online szolgáltatások miatt azért tudok valamelyest örülni a technológiai fejlődésnek: ha nem lennének ugyanis ilyen hiper-szuper internetes keresők, akkor soha nem találtam volna rá a netbiobolt.hu-ra, és akkor talán még mindig birkóznunk kellene az indokolatlan testi panaszok kellemetlenségével.

[Top]