PHP

Blog

Kell a változtatás – merjünk belevágni! Szoftverfejlesztéstől a megújuló energiaforrásokig

Minden ember életében eljöhet egy olyan pont, amikor azt érzi, egy kicsit belefásult a mindennapokba, és valami hiányzik. Még azokkal is megtörténhet, akik alapvetően mozgalmas, eseménydús életet élnek; egyszer csak észreveszik, hogy már nem mennek olyan jól a dolgok, mint régen, pedig mindent ugyanúgy csinálnak.

És éppen ez a probléma; mindent ugyanúgy csinálunk. Mindenkinek szüksége van változásra, egy kis kockázatra, még akkor is, ha úgy érezni, megtalálta a helyét. Nem tud senki egy egész életen át ugyanolyan, kitartó szenvedéllyel végezni egy munkát, kellenek a kihívások, újítások. Ki kell lépnünk a komfortzónánkból, hogy felfrissüljünk.

Negyvenkilenc éves vagyok, informatikus végzettséggel, amióta az eszemet tudom, gépek előtt ültem, jó ideje szoftvert fejlesztettem. Az évek alatt egyre magasabb pozícióba kerültem a cégnél, pár éve pedig a vezetője lettem.

Bár mindig is szerettem a munkámat, és egy fix pont volt az életemben, éreztem, hogy kell valami új dolog, amiért küzdhetek. Változásra volt szükségem, de nem szerettem volna otthagyni a céget sem.

Egy ideje – nem volt mindig így – nagyon fontossá vált számomra a környezettudatos életmód. Nem csak egyéni szinten, hanem globálisan is szeretnék változtatni, segíteni megóvni földünk épségét.

Mivel a cégünknek rengeteg energiára van szüksége a gépek működtetéséhez, egyértelművé vált számomra, hogy megújuló energiaforrásból kell nyernünk az áramot. Kicsit kutakodni kezdtem, és utána olvastam a témának. Hamar tudomást szereztem a 2020-ig tartó napelem rendszer támogatás pályázatról.

Az egyetlen kritérium, hogy tetőre szerelt napelem rendszer szerepeljen a tervek között, a földre szerelt nem támogatható.

Sajnos egyéni vállalkozások és konzorciumok nem nyújthatnak be pályázatot – ami egyébként akár hárommillió vissza nem térítendő támogatást jelent – illetve a Pest megyei, és fővárosi területű beruházások sem megvalósíthatóak. Azok a napelem projektek, amelyek összköltsége magasabb, mint az adott vállalkozás előző lezárt üzleti évben gyűjtött árbevételének az 50%-a (tehát például akkor, ha a beruházás 3 millió forint, de a cég tavaly csak 5 millió forint árbevételt könyvelhetett el) se vehetnek részt, illetve az a beruházás sem, amelynek összege meghaladja a vállalkozás utolsó lezárt üzleti évének személyi jellegű kiadásait. Azok a mezőgazdasági termelők is kiesnek, akik árbevételének 50%-a mezőgazdaságból származik.

Azok a napelemes projektek, amik lakás, vagy lakhatási célú fejlesztésre szánnak, nem támogathatóak, a repülőterek – kivéve, ha környezetvédelemhez kapcsolódnak – szintén nem. Azokat a tervek, amiknek eredményeképp a napelem rendszer több áramot termelne, mint amennyit az épület, vagy épületcsoport, valamint a benne működő eszközök igényelnének, elutasítják. Ezt az előző éves áramszámlák alapján ellenőrzik. Már meglévő rendszereket nem cserének, a palatetős épületekre pedig nem szerelhetnek.

A napelem rendszer támogatás elnyeréséhez a pályázat kiíróinak mérföldköveket kell meghatározni a telepítés kapcsán. Mérföldkőnek számít minden olyan komoly eredmény, ami a projekt megvalósulásához hozzájárul – a legfontosabb ezek közül egyértelműen a napelem rendszer teljes felépülése, amire a kezdéstől számítva fél év áll rendelkezésre. Ezt a szabályt rendkívül fontos betartani, hiszen a támogatás csakis akkor kerül kifizetésre, ha a kérelemhez meghatározott mérföldköveket elérjük.

Magyar családok, önkormányzatok, nagyvállalatok és KKV-k is kihasználják már ezt a hosszútávon garantáltan megtérülő befektetést. A napelem rendszer támogatás pályázat ideje alatt a céggel nekünk is esélyünk van fotovoltaikus rendszerhez jutni, ráadásul pályázati pénzen keresztül.

Ez egy olyan lehetőség, amit semmiképpen sem szeretnék kihagyni, mindenképpen pályázni fogunk a napelem rendszerre, mert rengeteg előnye van; arról nem is beszélve, hogy végre egy olyan dologért küzdhetek, ami nem csak az én, hanem mindenki életét – jövőjét – megváltoztathatja.

[Top]