PHP

Blog

Szavalóverseny másképp

Az ötlet

Imádok kódolni, folyton új kihívásokat találni, létrehozni valamit a virtuális térben, valami olyat, ami eddig még nem létezett, és mégis az eredmény az, hogy a valós térben válik könnyebbé az élet azáltal, hogy valamit digitálisan hoztunk létre, látszólag nyomtalanul.

Eléggé reál beállítottságú vagyok, de a költészet is mindig érdekelt, és miután a cégünk nagyon jól teljesített az elmúlt évben, a vezetőség szerette volna ezt kellőképpen megünnepelni, ehhez pedig szerettek volna minket bevonni, így egy elég beteg ötletemmel beszálltam a szervezésbe. És a kollégákon kívül a megvalósításhoz csak néhány dologra volt szükség: 1-2 verses kötetre, internetes szólásokra, bölcsességekre, és rengeteg héliumra. Csináljunk egy olyan szavalóversenyt, ahol csapatokra szétosztva a céget versenyzünk egymással, de ezt csak hélium belélegzése után szabad megtenni. Természetesen az a csapat nyer, akiken a legtöbbet lehet röhögni. Mindenkinek nagyon tetszett az ötlet, így hát rám hárult a feladat, hogy az egyik kollégámmal karöltve hozzuk össze ezt a versenyt.

A megvalósítás

Honnan szerezzünk rengeteg héliumot? Hogyan adagoljuk őket a versenyzőknek? Kerítsünk valami eszközt, amivel egy csövön adagoljuk a héliumot a versenyzőknek? Ez eléggé macerásnak tűnt és nem túl higiénikusnak. Végül a legkézenfekvőbb ötletben állapodtunk meg. A szülinapi zsúros verziót választjuk, a lufiba adagolt hélium mindenki számára ismerős, és minden versenyzőnek saját lufikat adunk, így a higiénia és az adagolás letudva.

Már csak a rengeteg hélium hiányzik, ehhez pedig egy gázcseretelepre van szükségünk, ott lakik többek között a hélium is. Milyen méretű hélium palackok vannak? Mennyibe kerülnek? Mennyire van nekünk szükségünk? Reméltük, hogy nem néznek majd minket nagyon gyereknek, hogy egy programozói rendezvényre ipari mennyiségű héliumot rendelünk. De aztán rájöttünk, hogy teljesen mindegy. Közel százötven ember lesz a rendezvényen, szóval, ha már ennyien csinálnak egy lökött dolgot, akkor az már szinte komolyan is vehető, nem?

Úgy voltunk vele, hogy biztosan népszerű lesz a dolog, arról nem is beszélve, hogy a kollégák gyerekei is rá fognak kattanni a vékony hangú ökörségre, így bőven rendeltünk héliumból, a vezetőség azt mondta, hogy ne spóroljunk vele, jól fog jönni később szülinapokra, és gyerekrendezvényekre is. Így rendeltünk erről a gázcseretelepről három palacknyi héliumot. Időzítve kértük a rendezvény napjára, reggelre. Azért utána olvastam, hogy a hélium belélegzése mennyire káros. És igazából oxigénhiányt okozhat, szóval átalakítottuk a szabályt olyanná, hogy egyszerre maximum kettő lélegzetvételnyit lehet személyenként szavalni. Mondjuk ilyen csöpögős Coelho idézet hosszúságúakat.

Az eredmény

Eljött a rendezvény napja. Reggel megkaptuk a hangváltoztató szérumot, az úr, aki kihozta nekünk az irodaházhoz a rengeteg héliumot, nemes egyszerűséggel kiröhögött minket. Eddig még sosem rendeltem semmilyen gázcseretelep szolgáltatást, úgy látszik ennek is eljött az ideje, és legalább elég szórakoztató formában. Megkértük, hogy a rendezvényterem helyszínére tegye le őket, mi pedig felváltva az altató-lélegeztető, illetve számítógépen játékokban szétlőhető gázpalackos tematikájú butaságokra asszociáltunk. Ötletadóként elvállaltam az adagoló szerepét, jó adag lufit felfújtam úgyis előre a rendezvény miatt, így bele is jöttem előre a szerepbe.

A rendezvény a vártnál is sikeresebb lett: minél komolyabb verset kellett szavalni, annál inkább fulladozott mindenki a röhögéstől. Természetesen a legnagyobb sikert az interneten fellelhető bölcsességek adták, amelyeket néhányan hihetetlen komolysággal tudtak előadni, ők aratták a legnagyobb sikert. Így történt meg az, hogy egy látszólag idegen, és oda nem illő helyről rendelt dolog, jelen esetben a hélium hozzájárulhatott a költészet népszerűvé tételéhez egy IT vállalat évértékelő rendezvényén.

[Top]