PHP

Blog

A vállalati rendezvényen volt selfie box és fotó fal

Egy sok embert foglalkoztató vállalatnál dolgozni egyszerre jó és rossz. Jó, mert a számos kolléga között sok a szimpatikus, jó fej ember, sokakkal lehet jóban lenni, másrészt mindig találni valakit, aki segít a felmerülő problémákban. Másrészt viszont esélyed sincs mindenkivel megismerkedni, napi kapcsolatot tartani, néhánynak még a nevét sem tudod. Viszont pont erre vannak a céges rendezvények, amikor mindenki összegyűlhet, és együtt érezheti jól magát. Ahol én programozóként dogozom, ott is vagyunk vagy százötvenen, szóval halovány esélye sincs annak, hogy mindenkit érdemben megismerjek, bár igazából nem is nagyon törekszem rá. Viszont amikor vállalati nap van, és gyakorlatilag egy egynapos mini-majálist rendeznek nekünk, az kifejezetten szórakoztató. Az idein is volt minden: szabadtéri konyha, színpad előadókkal, különböző csapatos feladatok, versenyek, valamint egy kis különlegesség. Ez utóbbi a selfie box, plusz a profi fotó fal, ami előtt bárki lőhetett magáról képet, sőt, akár még vidám kis animációt is. A fotókat akár ki is lehetett nyomtatni, hogy maradandó emlékek legyenek erről az eseményről. Kezdetben nem is gondoltam volna, hogy ennyire népszerű lesz ez a kis szerkezet, de hát mindig van mit tanulni.

Őszintén megvallom, a korábbi tapasztalataim nem voltak túl jók az efféle céges megmozdulásokkal. Az előző munkahelyeimen rendszerint nagyon erőltetett hangvételűek voltak, mindig izzadtságszagú volt a dolog. Ha “erőszakkal” bírják jókedvre az embert, annak keserű szájíz a vége, márpedig ha nem jó a szervezés, vagy éppen szinte kötelezővé teszik a jókedvet, az rendszerint csak frusztrációt okoz. Hála az égnek, hogy itt eddig a két vállalati nap, amin részt vettem, nagyon jól sikerültek, senki sem érezte úgy, hogy kényszerből kell ott lennie. Ez a legutóbbi pedig a selfie boxszal és a fotó fallal kifejezetten jól sikerült! Bevallom, nemigen hallottam korábban ilyesmiről, de hát amennyi rendezvényre én járok… Legutóbb a bátyám esküvőjén voltam ezeken a céges hepajokon kívül bármin is, az meg 10 évvel ezelőtt volt, szóval nem mérvadó. Kicsit zárkózott vagyok, na… Ilyen egy programozó sztereotípia.

Szóval a vállalat kibérelte ezt a kis összeállítást, és a helyszín egyik félreesőbb részére helyeztette el. Jól is tették, ugyanis hosszú sorok alakultak ki a használatához! Nem is feltételeztem, hogy ennyire népszerű lesz. Amikor a egyik HR-es kolléga az egyik cigiszünetben elmesélte, hogy ilyen is lesz, hirtelen nem is tudtam hová tenni a dolgot. Egy munkatársunk rá is kérdezett, hogy kiktől rendelik, ő pedig rögtön rávágta, hogy a selfiegep.hu-tól, hiszen ők az eredetiek, ők indították el ezt az egész lavinát. Mint mesélte, ma már nemigen szerveznek olyan esküvőt vagy kisebb-nagyobb rendezvényt, ahol nincsen ilyen selfie sarok. Olyan kíváncsi lettem, hogy amikor visszamentem a helyemre, rögtön meg is kellett néznem, milyen is ez a weboldal, ez a vállalkozás. Mivel nem tudtam, mire számítsak, így nem is voltak elvárásaim, mégis egyfajta kellemes csalódottságot éreztem. Maga a weboldal nagyon kellemes küllemű, szépen dizájnolt és profin szerkesztett, nem találnék rajta fogást. Viszont mindent el tudtam olvasni erről a szolgáltatásról, amit csak akartam!

fotó fal

Megtudtam, hogy valóban ők az eredetiek, mindenki más csak őket koppintja. Maga a szerkezet egy állványon elhelyezkedő kis “doboz”, amin egy érintőképernyő található azok számára, akik kezelik. Ezen kívül természetesen van rajta egy nagy felbontású objektív, valamint egy profi vaku is, hogy sötétedés után is lehessen használni. Így éjszaka is ugyanolyan jó képek készülhetnek, mintha egy professzionális fotós lőtte volna őket. Mivel gyakorlatilag stúdió minőségű képek készülnek, így aki akarja, rögtön ki is nyomtathatja magának, hogy az aztán örök emlék maradhasson arról az alkalomról. De ez még csak a kezdet! A nyomtatás mellett a fotókat az interneten, a közösségi médián is meg lehet osztani, például Facebookon vagy Instagramon. Sőt! GIF formátumú mozgó animáció is készíthető, amit ugyanígy a neten lehet tovább osztani, barátoknak elküldeni. Na, ezt nevezem én valódi, 21. századi technikának és szórakoztatásnak! Így máris még eggyel több indokom lett, hogy elmenjek a céges rendezvényre, és magam is szemügyre vegyem, mire képes ez az okos kis eszköz.

Azt sem szabad elhanyagolni, hogy önmagában egy ilyen fotó box nem biztos, hogy sokat érne, hiszen megfelelő háttér nélkül jó kép sem készül. A régi nagy festők is nagy hangsúlyt fektettek rá, akkor manapság miért hanyagolnánk? A weboldalon külön aloldal van a fotó fal kínálat bemutatásához. Ami persze nem lehet véletlen, hiszen mégiscsak egy profi fotós vállalkozásról van szó, mit érnének a képek kiváló minőségű, nagy méretű hátterek nélkül? Azok közül, amiket láttam, reméltem, hogy nem valamelyik virágmintásat választják a bérléshez, de egyébként a többivel nem volt bajom. Mi több, egyre kíváncsibb lettem, milyen is lesz a végén. Mi több, az is megfordult a fejemben, hogy talán én is kipróbálom. Végül aztán eljött a nagy nap, és meg kellett jelenni reggel a rendezvény helyszínén. Egy elkülönített területet rendeztek be, a szokásos elemekkel, és persze az egyik sarokban a selfie boxszal. Nem kellett sok időnek eltelnie ahhoz, hogy a kollégák megtalálják maguknak, onnantól kezdve pedig akinek éppen nem volt valami dolga, vagy nem valamelyik versenyen, előadáson vett részt, az sorba állt, hogy újabb és újabb fotót lőhessen magáról. Érdekes, hogy az embereket egy-egy ilyen technikai újdonság mennyire a hatalmába tudja keríteni, bár ezen nekem, mint programozónak kellene a legkevésbé meglepődnöm. Ha valakitől azt várják, hogy minden ilyesmivel legyen tisztában, akkor az én vagyok, és a hozzám hasonlók.

Végső soron a rendezvény nagyon jól sikerült, minden programpont izgalmas és szórakoztató volt, sőt, idén az újdonságok sorát bővítette, hogy egy ismert humoristát is meghívtak. A munkatársak is ugyanígy jól érezték magukat, de azt kell hogy mondjam, a rivaldafényt egyértelműen a selfie box és a fotó fal vitte el. Mint arra már kitértem, kígyózó sorokban álltak a kollégák, hogy csak még egy, csak még egy fotót lőjenek magukról, amint éppen a vicces kellékeket viselik, illetve a kamera előtt ökörködnek. Az az igazság, hogy egy alkalommal még engem is belerángattak a dologba, rólam is készült hasonlóan kompromittáló felvétel. Mi több, a nyomtatott verziója azóta is kint van az asztalomon a monitorom mellett, hogy amíg csak itt dolgozom, mindig emlékezzek arra, milyen jó is volt az a nap. Bár ha a jövő évi rendezvényen is lesz ilyesmi, akkor újabbak készülhetnek, de kezdetnek ez sem rossz. Mi több, most már kifejezetten reménykedem benne, hogy a következőn is lesz ilyen fotósarok. Mindig jó érzés a hasonlóan vidám emlékeket megörökíteni és eltenni a borúsabb napokra.

[Top]