PHP

Blog

Lakásvásárlás előtt megéri tájékozódni

A férjem programozással akart foglalkozni már azóta, hogy általános iskolában megtanulta, mi is az az informatika. Az érdeklődése utána sem hagyott alább, és végül olyan iskolákat végzett el, ahol rendesen megtanulta a szakmát és minden csínját-bínját tudja már. Szakmai tapasztalatot is igencsak korán kezdett el szerezni, tekintve, hogy az egyik tanárával nagyon jóban volt és ő beajánlotta őt egy céghez, mint gyakornok. Innentől már csak felfelé ívelt a karrierje és már régóta egy cégnél dolgozik, mint programozó.

Megbecsülik a munkáját, elismerik a tudását és a tapasztalatait. Vele nagyon jól lehet együtt dolgozni és segít mindenkinek szívesen. Egyszer-kétszer még előfordult az elején, hogy újoncokat vagy éppen gyakornokokat hozzá küldtek, hogy figyeljen rájuk és a munkájukra, de most már olyan komoly szinten tart, hogy ez már abszolút nem az ő feladata.

Az évek alatt mind a ketten megmaradtunk egy munkahelyen, ahol sikeresen elég jól felmásztunk a ranglétrán, elértünk egy pozíciót, amiben hál Istennek, mind a ketten jól keresünk. Volt időnk félretenni pénzt, így el is jutottunk szépen odáig, hogy lakást vegyünk. Erről barátokkal is beszélgettünk egy lazulós estén, és szerencse, hogy ez szóba jött, mert új információt tudtam meg a lakás-, és házvásárlásról.

Mint mondta Bence, a lakásvásárlásnál fontos, hogy az eladó mindenképpen gondoskodjon energetikai tanúsítványról, amit aztán az eladás után, jobban mondva az adás-átvételi szerződésnél át kell adnia az új tulajdonosoknak. Erről kezdtünk el aztán egy kicsit beszélgetni, közben az interneten is pár kattintással rákerestünk erre a dologra, hiszen rajtunk kívül még Lilla és Jani is lakásvásárlás előtt álltak. Szóval a téma eléggé aktuális volt a kis csapatunkban jó néhány embernek. A https://www.e-tanusitas.eu/ oldalon találtuk meg a leghasznosabb infókat, amiről aztán néhány szót is váltottunk.

Ez a tanúsítvány 2012 óta minden lakásra és házra érvényes, tehát minden eladó épületre ki kell egy ilyet állítani. Ez azért fontos, mert ahogy ők is írják a honlapon, az épületek fenntartására majdnem 40 százalékát használjunk el az energiafelhasználásunknak. Ezzel a tanúsítvánnyal pedig készségesen lehet tájékoztatni a vevőket arról, hogy milyen a lakás vagy éppenséggel a ház energetikai minősége. Ebből azt is ki lehet következtetni, hogy van-e szükség felújításra, vagy esetleg korszerűsítésre.

Ennek utána másnap kicsit jobban utánanéztem ezen az oldalon, mert érdekelt, hogy pontosan mi is ez valójában, mire kell odafigyelni, hiszen ha lakást akarunk venni a közeljövőben, akkor ezt tudnunk kell majd. Írták tehát, hogy az eladónak kell ezt elintézni ugyebár, ez eléggé nyilvánvaló ezek után. Készül egy példány, amit az eladásnál át kell adnia a vevőnek. És az a tanúsítvány, amit ez a cég állít ki, az 10 évig érvényes. Ehhez viszont alaposan le kell mérni helyszíni felmérés alatt a nyílászárókat, meg a padlót és minden egyebet. A jó az, hogy ők nagyon hamar, már 24 órán belül elkészítik ezt a tanúsítványt. Az oldalon fel van tüntetve az ár is, azt írják, hogy lakások esetén egy náluk már 13.990 forinttól megoldható, míg házak esetében ez 18.990 forint. Bruttóban természetesen.

Rengeteg információ fent van az oldalon róluk, így úgy gondolom, hogy ez eléggé meggyőző lehet azok számára, akiknek ilyen tanúsítványra lenne szükségük. Nekünk jelenleg ugyan nincsen szükségünk rá, hiszen nem eladni akarunk, hanem venni. Nekünk az a fontos, legalábbis ezek szerint, hogy kapjunk majd egy ilyet, ha már megvettük a lakást. Úgyhogy még jó is, hogy ez szóba került. Ha meg talán egyszer a jövőben házat vagy lakást akarunk eladni, akkor tudjuk jól, hogy kihez kell fordulni.

[Top]