PHP

Blog

A programozáshoz nem értek, de szépérzékem annál több van

Őszintén szólva én soha nem voltam valami nagy számtech guru, mindig is inkább a művészeti irányok érdekeltek. Persze, azért felhasználói szinten bármikor elintézek szinte bármit egy számítógépen, sőt még valamilyen szinten az adatbázis-építés is megy egykori egyetemi tanulmányaimból kifolyólag… de ha valami komplikáltabb dolgot kell megoldani, akkor rendszerint egy programozó barátom segítségéhez folyamodok, akit még az egyetem alatt ismertem meg a cégnél, ahol közel három évig dolgoztam diákként. Ez abszolút egy olyan terület volt számomra, ami mindig is homályosnak és megfoghatatlannak bizonyult, annak ellenére, hogy jó barátom, Gábor időről-időre megpróbált némi programozói tudást beleverni a fejembe; azt kell hogy mondjam, hogy sajnos menthetetlen maradtam. De persze Gábor maga sem volt épp tökéletes, hiszen ő pedig épp azokban a dolgokban nem jeleskedett, amelyekben én igen. Példának okáért a szépérzéke sajnos a nullával egyenlő, így én pedig épp ezen a vonalon tudtam neki alkalmanként besegíteni egy-egy munkájánál.

Nemrégiben azért keresett fel, hogy segítséget kérjen, hogy mégis ki lehet a legjobb, ha családi fotó lehetőséget keres; családja számára szeretett volna családi fotózást ajándékozni, viszont tudta, hogy ő nem biztos, hogy jól választana. Természetesen nem lehetett kérdés, hogy kit ajánlok, ha család fotó a terv! Nekem – vele ellentétben – elég jó szemem van a fényképészethez és a művészethez, szóval tudtam, kit kell ajánlani családi fotók készítésére, ha szeretne mindenkit elégedetten látni, így azonnal küldtem is a megfelelő linket.

Az általam ajánlott fényképésznél, Szoboszlai Krisztinánál nemigen találhatott volna jobbat akkor sem, ha tovább keres. Itt mindenki megtalálhatja a számára leginkább ideálisnak bizonyuló szolgáltatást, merthogy elérhető kismamafotózás, glamour fotózás; élmény -, portré -, gyermek -, esküvői vagy jegyes fotózás, no meg persze család fotózás is, ami miatt ajánlottam őt Gábornak. Ahogy a többi elérhető tematikában, a család fotóknál is elérhető több csomag, így kisebb és nagyobb családok egyaránt megtalálhatják azt, ami nekik a tökéletes csomag lehet; és persze a csomagok árában nem csupán az a különbség, hogy hány retusált képet kap meg a megrendelő!

Az alap csomagban 12 darab kép kérhető retusálva a számos nyers fotóból, amit viszont nem kapunk meg, hiszen a jó minőség érdekében nagyon nagy fájlokról beszélünk, ezáltal ez túl körülményes lenne. Lehetőség van stúdióban is a fényképek elkészítésére, viszont ebben az esetben a stúdió bérlési díját a megrendelőknek kell fizetnie; emellett a 12 képből 4 darab fekete-fehér módon is elkészülhet. Az úgynevezett exkluzív csomag ehhez nagyon hasonló, viszont itt már nem 12, hanem 24 kép lesz retusálva és 7 kép jár ebből fekete-fehéren. És persze nem szabad elfeledkezni a VIP csomagról sem, ahol már 10 fénykép fekete-fehér, összesen pedig 30 fotó jár utómunkával; emellé olyan szuper dolgok is társulnak, mint az, hogy egy főnek lehetősége van egy profi sminket és hajat készíttetnie, az ár tartalmazza a stúdió bérlését is, plusz egy nagyobb értékű fotóalbumot is, tele szebbnél szebb fine art stílusú képekkel.

Azoknak sem kell aggódniuk, akik sok képet szeretnének rendelni. Az alap csomag esetén a 12 képen felül kérhető több is némi plusz költség ellenében, de lehetőség van kifejezetten sok képes csomag igénybe vételére is, amelyek 50 vagy 10 korrektúrázott munkát tartalmaznak.

Persze Gábor sem habozott és nem is máshoz, csak hozzá egyeztetett időpontot, később családja nagy örömére: mindenki maximálisan elégedett lett és így már nemcsak én, hanem ők maguk is őt ajánlják bárkinek Szoboszlai Krisztit, aki fényképészt keres!

[Top]