PHP

Blog

Az első programozás órán témába kerül a masszázs. Hogyan?

Nem rég megkeresett egy programozó iskola, hogy vállalnék-e náluk néhány órát. Soha nem gondolkodtam abban, hogy tanár / oktató legyek, de még csak prezentálni sem igazán szerettem soha, de mivel a megkeresés magától jött, belevágtam. Nem is tudom, hogy a tanulók vagy én izgultam jobban az első alkalommal. Az iskola már rendelkezett kész oktató anyagokkal, így nem kellett a nulláról kezdeni, csak végig futni az anyagon. Azért volt, ahol tettem javaslatot a módosításra.

Az első óra megkezdése előtt még gyorsan foglaltam időpontot a karmathaimasszazs.hu/talpmasszazs oldalon, ide járok felfrissíteni magamat, nagyon jó stresszoldó hatású egy kezelés. Majd bele is vágtam az anyagba, meséltem a php fájlok szerkezetéről, a nyitó és záró tag-ekről, arról, hogyan lehet megjegyzéseket fűzni a kódba. A diák többsége már értett legalább leírónyelvhez, így már az elején könnyen felvették a fonalat, és nem kellett elmagyarázni, hogy mi is egy tag. Ez azért nagyban megkönnyítette a dolgomat. Majd kitértem a változókra és a típusairól is beszéltünk, mint a számérték, tömb, szöveg, objektumok, logikai értékek, és persze van két különleges típus is, ez a NULL és a resource. Ehhez kapcsolódóan a konstansok is helyet kaptak az előadásban.

Az elején kicsit túlzásba estem a nyers tananyag átadásával, az óra felénél eszméletem fel arra, hogy nem is ismerjük egymást, beültem egy terembe és csak öntöttem magamból a PHP alapismereteket. Ebből is látszódik, hogy nem vagyok egy kimondott tanár típus. Így mondtam nekik, hogy most a mélyvíz után már tudják, mire számíthatnak tőlem, így akár ismerkedhetünk is.

Nagyon sok szakmai kérdés érkezett, volt olyan, aki a fizetésről, míg más arról kérdezett, hogyan lehet egész nap a gép előtt ülni. Ezen elmosolyodtam, hiszen egy olyan területre érkezett, ahol a munka ülve zajlik. De vannak erre is jó praktikák.

Az állandó üléstől valóban előjöhet szinte bármilyen testrészünkön fájdalom, elnehezedés, és egy egész napos kód rengetegben elmerülés után az agyunk is le tud zsibbadni. Ilyenkor jól jön egy kis kényeztetés. Mondjuk nekem nem a derekammal szokott probléma lenni, ez szerintem a jó székemnek köszönhető, hanem a lábam a problémás. Képes vagyok órákat törökülésben ülni, így mire felállok a géptől, már minden bajom van. Erre nagyon jó megoldás a masszázs, főleg a talpmasszázs, amit a már említett karmathaimasszazs.hu/talpmasszazs oldalon szoktam lefoglalni. Elég gyakran megfordulok náluk, hisz van, hogy tizenórákat ülök a gép előtt. Amikor ide betérek, nem csak a gyönyörű hely és a barátságos fogadtatás, de még a zene is teljesen el tud varázsolni. Ilyenkor már nem kódolok, legfeljebb azt, hogy vajon milyen energiák szabadulnak fel bennem, és milyen jó lesz, amikor a kezelés végén felállok, és minden fájdalmam tovaszáll. A csoportnak is bátran ajánlottam a céget, és mindenki másnak is nagy örömmel, aki egyensúlyra és harmóniára vágyik. Egyébként az oldal is nagyon jól fel van építve, sok mindent megtudhat egy laikus is a témáról, az időpont foglaló rendszerük pedig kiválóan működik.

Kiderült, hogy Pál, az egyik tanuló palántám is ide jár már nagyon régóta, talán előbb ismerte őket, mint én, ráadásul ugyanahhoz a masszőrhöz jár, akihez én, így már meg is volt a kapcsolódási pont, és jól el is merültünk a masszázs nyújtotta feltöltődés témájában. Annyira klisé, de tényleg mindig bejön ez a kicsi a világ a dolog. Beszéltünk arról, hogy a testünk minden pontja kapcsolatban áll egymással, így például a talp masszírozása sem csak kizárólag a talpra van hatással. Pál energiapályákról, közvetítőcsatornákról is mondott néhány gondolatot, ez már nekem nem teljesen tiszta, de abban biztos vagyok, hogy szellemileg is jó hatással van rám egy-egy alkalom, és a fájdalmak is elmúlnak.

Most megyek is, vár a következő kezelés. Teljesen ráfüggtem, de hát mindenkinek jár egy kis kényeztetés, ugye? Tegyél így te is, ha sokat ülsz, jól elzsibbasztva a lábadat, és neked is fontos a testi és lelki egészséged megőrzése, de akkor is, csak egy kis frissítő élményre vágysz.

[Top]