PHP

Blog

Spórolás és napelem – Itt a lehetőség, hogy leszámolj a rezsiszámláiddal!

A rezsi az, ami igazán megdobja az albérletek árát, de már nem sokáig. Spórolás és napelem – Itt a lehetőség, hogy leszámolj a rezsiszámláiddal! A napelemeknek köszönhetően le tudod nullázni a villanyszámlát.

Már korábban írtam a napelemekről, így most csak gyorsan összefoglalom, hogy mit is jelent a napelemek megtérülése, mert egyre több fórumon találkozom napelemekkel kapcsolatos kérdésekkel. Igaz, én csak egy programozó vagyok és nem napelem szakértő.

Amúgy azért szoktam ezeket a fórumokat olvasgatni, mert nagyon sokan itt kérnek számítástechnikai segítséget, én pedig szeretnék segíteni az embereknek ezekben az aprócska kis problémákban, mert nekem igazán semmibe nem kerül leírni azt, amit ők lehet, hogy egy fél nap alatt sem találnának meg.

A leggyakoribb napelemmel kapcsolatos kérdés, amivel találkozni szoktam, az, hogy hogyan is működik a napelem megtérülése.

Ez egyszerűen kiszámolható az elméletben, a gyakorlatban viszont kicsit máshogyan néz ki.

A napelemeknek van egy bekerülési értéke, ezt akkor fizetjük, amikor felszereltetjük. Nem magának a paneleknek az árát szoktuk alapul venni, hanem a panelek, a felszerelés, és minden egyéb kiadást együtt. Tehát van egy teljes összegünk, amibe maga a napelem és a telepítése együtt került. Kiszámolhatjuk ebből a számból, illetve az átlagos villanyszámlánk összegéből, hogy nagyjából mikor fog megtérülni a napelemek bekerülési értéke. Ez általában 8-10 évre, azaz 96-120 hónap közöttre szokott kijönni.

A gyakorlatban viszont akkor térül meg egy napelem, hogyha tartósan 0 Ft-os a villanyszámlánk, azaz nem kell villanyszámlát fizetnünk. Akkor nem kell fizetni, hogyha a napelemmel termelt áram mennyisége megegyezik a felhasznált áraméval. Egy speciális mérőóra teszi lehetővé, hogy ezt nyomon kövessük, év végén pedig egy kimutatást is kapunk arról, hogy mennyi áramot használtunk el és mennyi áramot juttattunk mi magunk az áramhálózatba. Ha ennek a két értéknek a különbsége 0, vagy a mi javunkra billen a mérleg, azaz több áramot termeltünk, mint amennyit felhasználtunk, akkor megérte a napelem.

Akkor már csak ki kell várnunk azt az X be nem fizetett villanyszámlát, mire elmondhatjuk, hogy a napelemünk teljes bekerülési értéke megtérült.

Egyébként, ha napelemen gondolkozunk, érdemes előzetes számításokat végeznünk. Ezek persze nem lesznek teljesen pontosak, de jó előre tudni, hogy ikor fog előreláthatóan megtérülni a napelemek ára.

A sporoljnapelemmel.hu oldalán van egy árajánlat kérési lehetőség. HA itt megadjuk az adatokat, amiket kérnek, akkor meg tudják mondani, kb. mennyibe kerülne egy személyre szabott napelemes rendszer kiépítése, és ezzel már számolni is tudunk.

Ha pedig úgy döntünk, hogy igen, tenni szeretnénk a környezetünkért és fontos nekünk, hogy mennyi energiát használunk fel, mennyire terheljük a környezetünket, akkor e is fogadhatjuk az ajánlatot, mert ők a kivitelezéssel is foglalkoznak.

A cég nagyon profi a napelemekben, nagyon jó napelemes rendszereket építenek, pontosan akkorákat, amelyek kiszolgálják a háztartás teljes áramigényét.

Hogyha bármi mást tudni szeretnél a napelemekkel kapcsolatban, akkor nyugodtan keresd fel a sporoljnapelemmel.hu oldalát, és itt minden kérdésedre választ kapsz.

[Top]