PHP

Blog

Programozás után, ausztriai munka

Programozóként dolgoztam, míg meg nem szűnt az állásom. A mi kis községünkben sok lehetőségem nincsen arra, hogy munkát találjak, még válogatási lehetőség sincsen nagyon.

A munkám

Szerettem a munkámat. Igaz nem programozónak tanultam, hanem vendéglátónak, de nem igazán dolgoztam a szakmámban sokat. Nincs különösebb bajom vele, de mivel befutott egy lehetőség egy jó kis cégnél, ahová az egyik haverom ajánlott be, mert tudta, hogy konyítok egy kicsit a számítógéphez. Mindig is érdekelt az informatika. Lehet, hogy inkább azon a vonalon kellett volna tovább mennem, nem pedig ezt választanom. De akkor azért a tanulmányi eredményeim sem voltak ugye olyanok. Persze ezen már kár rágódni, de egy cseppet sem bánom.

Megszűnik a munkám

Nem gondoltam volna, hogy minket is ennyire érinteni fog a válság, de aztán mégis. Egyre kevesebb megrendelés akadt, így elkezdődött a leépítés sajnos. Én még nem panaszkodhatok, hiszen az utolsók között mondtak fel, addig húzták, amíg csak lehetett.

Persze a hírek gyorsan terjednek, még akkor is, ha nem mondjuk el senkinek. Egyik este, az egyik haverom csörgött, hogy hallotta mi történt, és hogy volna egy javaslata, egy korsó sör mellett egy is beszélhetnénk. Meg is beszéltük, hogy másnap az egyik közeli kis pince pubban összefutunk.

A munka ötlet

Janóval este találkoztunk. Persze mivel ezer éve nem beszéltünk, így mindent átbeszéltünk, kivel mi történt, merre járt, mit dolgozik. Persze nekem nem volt sok mesélni valóm, hiszen már mindent tudott a történtekről.

Beszélgetés közben persze az ötlete is felmerült, hiszen ezért is salzburg-116775_640találkoztunk. A javaslata az lenne, hogy keressek én is ausztriai munkát. Először csak lestem, hogy mi van? Hát ez most honnan jött neki, hiszen még soha nem dolgoztam külföldön. A német nyelvet igaz használtam már rég óta, nem foglalkoztam vele, hiszen a számítógéphez az angol kellett.

A munkalehetőség

Először is az elejéről kezdem, hogy érthetőbb legyen, hiszen először nekem is magas volt, hogy honnan jött ez az ötlet.

Mint kiderült, Janó már 2 éve kint dolgozik külföldön. Szezonokra jár ki dolgozni. Ő a nyári szezonban is kint dolgozik, és a téliben is. Tehát még válogathatok is? Ez jó. Persze a tuti az lenne, ha éves állása lenne kint, de ez egyelőre csak az ő vágya, én még nem akarok ilyet, hiszen azt sem tudom, milyen kint.

A haverom, szakácsnak tanult, innen is ismerjük egymást, mert egy suliba, és egy osztályba is jártunk, csak más szakon végeztünk. Amúgy jó gyerek. Szóval akkor kezdett el kint dolgozni, mikor itthon nem talált munkát, és egy munkaközvetítő céget keresett fel, hogy segítsenek neki ausztriai munkát keresni. Őt a fizetés csábította ki először, mert meg volt szorulva anyagilag, és ez tűnt a legjobb megoldásnak. Egy hónap alatt találtak is neki munkát, és még válogathatott is az ajánlatok között. Ha ő talált magának, akkor én is találok simán.

A nyelvet kell kicsit gyakorolni majd, de majd kint munka közben belejönnék. Persze azért elsőre nem szeretnék egy nagy hotelbe menni, nekem megfelelne egy kisebb panzió is. De hogyan vágjak neki, azt sem tudom? Te tudnád, hogy állj neki egy külföldi munkakeresésnek?

Jó fej volt Janó, mert megbeszéltük, hogy segít mindenben, ha belevágok. Azért kell egy két nap, hogy átgondoljam, mit is szeretnék, de mindenesetre nagyon kecsegtető az ajánlat.


[Top]