PHP

Blog

Nyomtató lecke kezdőknek

Bár alapvetően programozással foglalkozom, az ismerőseim mindig megkeresnek mindenféle számítógépes kérdéssel. Mostanában valahogy mindig a nyomtatásról kérdeznek, úgyhogy egyszerűbbnek tűnt összeszedni az alapvető ismereteket egy posztba. Így szerintem mindenkinek könnyebb egy kicsit. Jöjjenek a tippek!

Először is el kell dönteni, milyen nyomtatót szeretnénk! Ha főleg csak azért van szükség a printerre, mert mondjuk egyetemi jegyzeteket, dokumentumokat, gépelt oldalakat szeretnénk nyomtatni, szerintem egyértelműen a lézer nyomtató a legjobb megoldás. Gyors és szinte sosem fogy ki belőle a patron, nagyon gazdaságos akkor is, ha nagy tételben szeretnénk nyomtatni.

A színes nyomtató ebből a kategóriából viszont elég drága, egy családnak nem feltétlenül éri meg. Ha viszonylag gyakran használjuk a gépet és nem kell tartanunk abból, hogy állás közben beszárad a tinta a készülékben, akkor inkább színes nyomtatót, és tintasugarasat kell választani. A legfontosabb, hogy legyen rajta takarékos funkció. Ez jól jön, ha hirtelen mondjuk 50 oldalt kell kiprintelnünk. Ma már szinte minden készülék jó a piacon. Annak viszont érdemes utána nézni, milyen áron tudjuk megtölteni tintával a nyomtatót.

Tintapatront szerintem az internetről érdemes rendelni. Persze jól meg kell nézni, hogy melyik céget választjuk. Én innen szoktam vásárolni. Azért praktikus, mert olcsóbban megúszhatjuk, mintha helyben, valamelyik kereskedésben ennénk a patront:

nyomtatoalkatresz.hu/patron

Ezen a helyen ingyenes a kiszállítás, sőt, mennyiségi kedvezmény is van, még akkor is, ha fekete-fehér és színes patront rendelünk ugyanahhoz a típushoz. Szinte minden készülékhez lehet festéket kapni és más alkatrészek is vannak raktáron.

Mikor internetről rendelünk, főleg bármilyen számítástechnikai alkatrészt, nagyon elővigyázatosnak kell lenni. A nyomtató patronoknál például gyakran csalnak és újratöltött patronokat adnak el újként – ezért is mondom, hogy érdemes már kipróbált helyről vásárolni. Ezen az oldalon azért mertem bátran böngészni, mert barionos fizetés is van – ez az egyik legbiztonságosabb módja az online kártyahasználatnak .

Ha megvan a nyomtatónk, érdemes legalább hetente használni ha tintasugaras készülékről van szó, akkor legalább kikapcsolni és bekapcsolni érdemes pár naponta, ezzel elkerülhetjük hogy beszáradjon a tinta.

A nyomtató telepítését mindenki könnyen el tudja végezni, a legtöbb gépet ma már elég egyszerűen csatlakoztatni a számítógéphez és már használhatjuk is. Időnként fontos viszont frissíteni a nyomtatókezelő programot. Az interneten sok-sok videó van róla, hogy hogyan kell csinálni.

Az sem árt, ha a nyomtatón néha karbantartó programot futtatunk. Ezt a nyomtató-beállításoknál lehet megcsinálni, legtöbbször. Ha a nyomtató beragad, vagy gyűri a papírt, esetleg furcsa dolgokat nyomtat, érdemes négyszer-ötször egymás után felnyitni a fedelét. Sok olyan típus van, amelyiknél ez a pár mozdulat alaphelyzetbe állítja a gépet és törli a memóriát. Ez segít megszabadulni a gondoktól, ha például valami beállítás hibás.

A nyomtató egyik legnagyobb ellensége a por, ezért figyeljünk rá, hogy mindig le legyen törölgetve. Ne tegyük ki sugárzó hőnek – jó, ha nem a radiátoron tároljuk. Bármilyen fura, a gép meg is tud penészesedni. Ha kinőttük a közelében az italt, vagy túlöntöztük az irodai virágokat, figyeljünk rá, hogy a gép száraz maradjon. A történeteket az élet szüli…

Olcsó húsnak híg a leve, úgyhogy utángyártott alkatrészekkel és töltött patronnal nem nagyon érdemes próbálkozni, a töltetés maximum akkor megoldás, ha nagyüzemben fogy a tinta – ilyenkor viszont érdemes megvizsgálni, hogy miért van ez így. Lehet, hogy túl sok mindent nyomtatunk feleslegesen.

A nyomtatás meg a nyomtatótelepítés tehát nem boszorkányság nem kell hozzá informatikusnak lenni, de azért nem árt, ha az ember odafigyel néhány apróságra. Jó körülmények, frissítés és jó alkatrészek…

Ennyi az egész.

[Top]