PHP

Blog

Napelemmel a környezettudatos élet felé

A férjemmel mindketten programozók vagyunk. Ez azt is jelenti, hogy imádjuk a technológiát, a különféle elektronikai cikkeket, kütyüket. Ezek az eszközök – számítógépek, tévék, hangszórók, satöbbi – persze rengeteg áramot fogyasztanak, és mi tudjuk, hogy ez sajnos nem csak, hogy nem olcsó, de nem is környezetbarát. Mikor nemrég építkezésre adtuk a fejünket, mindenképpen valami olyan megoldást kerestünk, ami fenntarthatóbb. Így jött a napelem ötlete.

A napelemek a napfényt alakítják át váltóárammá, és így működtetik elektromos berendezéseinket. Ez nagyban csökkenti a villanyszámlánkat és mivel megújuló erőforrás, környezetbarát is. Mindkettőnknek nagyon tetszett ez az ötlet, de fogalmunk sem volt róla, hogy egyáltalán meg lehet-e építeni esetünkben, vagy megengedhetjük e egyáltalán magunknak. Ezért több szakemberrel is beszéltünk, itt pedig árajánlatot is kértünk. Hosszú agyalás után úgy döntöttünk, belevágunk, mert hosszú távon rengeteget spórolhatunk a napelemmel. A házra jó erős tetőszerkezetet kellett felhúzni, még pedig úgy, hogy azt mindig érje a nap. Mikor minden elkészült, beköltöztünk, és már körülbelül két éve ott lakunk.

napelem

Azóta gyökeresen megváltozott az életünk. Azelőtt, persze elismertük a fenntartható életmód fontosságát, igyekeztünk szelektíven gyűjteni a hulladékot, és nem venni feleslegesen műanyag termékeket, ha volt más lehetőségünk is. De körülbelül ennyi. Nem figyeltünk arra, mit eszünk, simán megvettük a műanyagba csomagolt zöldségeket, gyümölcsöket, a környezetre káros takarító- és mosószereket, mindenhová autóval mentünk, és bele se gondoltunk, hogy mit teszünk ezzel.

A napelem viszont ráébresztett minket, hogy a környezetbarát életmód megvalósítható, és a kezdeti nehézségek után teljesen megszokható, akár kényelmes is lehet. Azóta sokszor választjuk a tömegközlekedést az autó helyett, és rájöttünk, ilyenkor mennyi mindent lát az ember, amit autózás során nem, és hogy milyen kikapcsoló lehet egy átdolgozott nap után egy kellemes séta, vagy egy átmulatott éjszaka után egy levezető buszozás.

Mikor megtudtuk, a hús előállítása milyen káros a környezetre, úgy döntöttünk, átállunk a vegán életmódra, és ha eleinte kissé tanácstalanok is voltunk, mit együnk, mit főzzünk, ma már finomabbnál finomabb ételek kerülnek a tányérunkra. És mindezt bűntudat nélkül fogyaszthatjuk.

Ma már teljesen más szemmel nézünk a világra. Látjuk a rengeteg műanyagot, ami néhány nap múlva mind egy szeméttelepre kerül (hiába dobod a szelektív kukákba, a nagy része ezeknek a tárgyaknak nem kerül újrahasznosításra), és látjuk a vészjósló jeleket, amik mind afelé mutatnak, hogy a bolygónk már nem sokáig bírja a megpróbáltatásokat.

A célunk a zero waste életmód, de ez manapság még mindig nem könnyű. Néha még mindig becsúszik egy-egy műanyag dobozos paradicsom, vagy ásványvizes flakon, mert mindenkivel megesik, hogy épp nincs nála víz, vagy épp otthon felejtette a vászonszatyrát. De ezek a dolgok egyre kevesebbszer fordulnak elő velünk.

És úgy érzem, mindez a napelemnek köszönhető. Furcsa, hogy egy váltatás hogyan indítja el a többit, mint a dominó. Persze a legkisebb gesztus is számít. Már önmagában az, ha valaki nem vesz műanyag zacskót, vagy vegetáriánus életmódot választ, rengeteget számít a Földünknek. Már önmagában a napelem is nagy dolog. De ha megteszel egy ilyen gesztust, önkénytelenül elkezdesz gondolkodni, mi mást tehetnél még. Mert ha ez az egy dolog ilyen könnyen ment, talán a többi sem lesz nehezebb. És tényleg, azt kell mondjam, hogy megszokás kérdése az egész. Ma már egyáltalán nem hiányzik nekünk a hús, vagy a műanyagba csomagolt élelmiszer/ tisztítószer. Élvezzük az új életmódunkat és jóleső tudattal tölt el, hogy nem ártunk vele annyit, mint az előzővel. Ráadásul még spórolunk is vele, de ez már tényleg csak hab a tortán. A napelemet persze költséges volt beszerelni, de mióta megvan, a villanyszámláink töredékük csak elődeiknek.

Szóval azt mondom, bárkinek, aki napelemen gondolkodik, vágjon bele, és figyelje a változást. A legtöbb most egyszerre a legkevesebb is, amit a Földünkért tehetünk.

[Top]